V Ocizli še vedno živi spomin na tigrovce, prve borce za slovensko besedo in zemljo. 10. junija 2000 smo odkrili spominsko ploščo domačinom tigrovcem, junija 2001 pa organizirali 1. pohod po Tigrovski spominski krožni poti. Novembra 2000 je društvo TIGR, vaški skupnosti Ocizla, podelilo pohvalo za "izjemno prizadevno delo pri izvajanju večjih društvenih akcij splošnega pomena". Septembra 2012 je bilo naše društvo deležno drugega priznanja "za posebne zasluge pri uveljavljanju tradicij organizacije TIGR in pri ohranjanju vrednot slovenske kulture". Zahvalo in priznanje smo prejeli tudi s strani Občine Hrpelje-Kozina. Ob 10. obletnici pohoda (leto 2010) so se nam zahvalili "za 10 let uspešne organizacije pohoda po Tigrovski spominski krožni poti",  letos (2015) pa nam je Občina podelila "priznanje za 15 let ohranjanja spomina na prve borce organizacije TIGR".

Tigrovska spominska krožna pot Ocizla-Beka je zasnovana krožno in pelje mimo naravnih in kulturnih znamenitosti Ocizle in Beke. Začetek je v Ocizli "na kali", od koder nas po poti vodijo rumene markacije. Organiziran pohod po Tigrovski spominski krožni poti poteka vsako leto v nedeljo najbližje 10. juniju.

Več o poti si lahko preberete na tej povezavi: Tigrovska pot

Info: 031 423 952 (Joško)